Colada morada – ekwadorski napój na bazie owoców i fioletowej mąki kukurydzianej
2023-10-10Zupa krem z czerwonej papryki
2023-10-30Warzywne zupy kremy to okazja, żeby włączyć do diety zdrowe warzywa i zawarte w nich składniki odżywcze. A także sposób na przemycenie warzyw dzieciom, w przystępniejszej i często smaczniejszej dla nich formie. Różne składniki i dodatki mogą podkręcać smak kremowych zup. Nie potrzeba dużo pracy, żeby je ugotować, potem wystarczy blender i zupa gotowa. Nasza propozycja to pyszne i aromatyczne danie wegańskie, czyli zupa krem z ciecierzycy. Dodatek pomidorów wzbogaci smak oraz kolor zupy.
Ciecierzyca zalicza się do jednych z najstarszych roślin z rodziny strączkowych, cenionych za walory smakowe. Wykazuje właściwości prozdrowotne i jest źródłem różnych substancji odżywczych. Dostarcza witaminy, związki mineralne, błonnik pokarmowy, sterole roślinne, antyoksydanty i złożone węglowodany. Pomidory to źródło mikro i makroelementów, witamin, minerałów, likopenu i beta-karotenu.
Wegańska zupa krem z ciecierzycy i pomidorów
Stopień trudności łatwy6
porcje40
minut280
kcalSkładniki
400 g ugotowanej ciecierzycy
250 g pomidorów krojonych z puszki
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
puszka mleczka kokosowego – 400 ml
świeża bazylia – kilka listków
świeża, posiekana natka pietruszki
oliwa pietruszkowa
czarnuszka
łyżeczka pikantnej papryki
pół łyżeczki słodkiej papryki
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie
- Ciecierzycę dzień wcześniej namocz w wodzie około 5-7 cm nad poziom.
- Następnego dnia przepłucz, zagotuj, i gotuj w dużej ilości wody przez około 1,5 godziny do miękkości, pod koniec posól.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek drobno posiekaj.
- W garnku na rozgrzanej oliwie przesmaż chwilę cebulę, dodaj czosnek i chwilę podsmaż.
- Dodaj pomidory, papryki w proszku oraz bazylię i duś około 10 minut.
- Dodaj ciecierzycę oraz mleczko kokosowe (stałą i płynną część).
- Zagotuj, a potem gotuj na wolnym ogniu około 10 minut.
- Wystudź zupę i zmiksuj w blenderze na gładki krem, pod koniec doprawiając solą i pieprzem do smaku.
- Podawaj podgrzaną, pokropioną odrobiną oliwy pietruszkowej i posypaną świeżą natką oraz czarnuszką.
Uwagi
- Alternatywnie możesz użyć ciecierzycy konserwowej z puszki wraz z zalewą, a zamiast pomidorów z puszki gęstej passaty pomidorowej.
- Trochę wody od gotowania ciecierzycy możesz użyć do zupy lub jej rozrzedzenia gdy jest za gęsta, albo wykorzystać do innych potraw.
- Oliwę pietruszkową możesz przygotować samodzielnie z posiekanej natki, oliwy z oliwek i odrobiny soli, wymieszanych i zblendowanych oraz odsączonych. Pietruszkę warto zblanszować dla intensywnego koloru.