Pieczone bakłażany faszerowane
2023-04-17Zupa gulaszowa
2023-04-17Bakłażan inaczej zwany oberżyną lub psianką podłużną wbrew pozorom nie jest warzywem. Botanicznie rzecz ujmując jest owocem, a konkretnie jagodą. Nie jest kaloryczny, to źródło wielu witamin i składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy i błonnika. Gąbczasta struktura o lekko gorzkawym, ale przyjemnym smaku jest dobrym wypełniaczem choćby sosów. Często przyrządza się bakłażana faszerowanego i zapiekanego. My proponujemy faszerowane zawijaski z bakłażana z pesto i kozim serem.
Zawijaski z bakłażana z pesto i kozim serem
Kategoria: Przepisy, PrzystawkiStopień trudności łatwyPorcje
6
porcjeCzas przygotowania
1
godzinaCzas gotowania
40
minutSkładniki
2 duże bakłażany
150 g orzechów piniowych
2 ząbki czosnku
ser kozi
świeże liście bazylii
oliwa z oliwek
sól i pieprz
Przygotowanie
- Pokrój bakłażany wzdłuż na plastry około pół cm.
- Posyp solą i odstaw na 30 minut.
- Opłucz bakłażany i osusz.
- Na suchej patelni upraż orzeszki piniowe.
- Na odrobinie rozgrzanej oliwy obsmaż plastry bakłażana po obu stronach na złoty kolor.
- Zmiksuj orzechy z bazylią, czosnkiem, parmezanem i oliwą z oliwek.
- Dopraw solą i pieprzem, posmaruj plastry bakłażana, nałóż plaster sera koziego i zroluj.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC 20-25 minut.
Uwagi
- Bakłażan jest gąbczasty i chłonie oliwę, do smażenia używaj odrobiny.