Zupa gulaszowa to jedna z najpopularniejszych, tradycyjnych potraw kuchni węgierskiej. Jest rozgrzewająca i sycąca. To smaczny pomysł na jednogarnkowy obiad dla całej rodziny. Głównymi składnikami są mięso, papryka i cebula. Nasz przepis na zupę gulaszową jest bogaty w składniki. Można użyć jednego gatunku mięsa lub połączyć wieprzowinę i wołowinę. Do tego duża ilość warzyw, ziemniaki i pieczarki.
6
porcje2
godziny1
godzina25
minut600 g łopatki lub karkówki wieprzowej
600 g łopatki wołowej
pół kg ziemniaków
1 papryka czerwona i żółta
2 l bulionu warzywnego
oliwa z oliwek
4 łyżki przecieru pomidorowego
300 g pomidorów z puszki
4 cebule
4 ząbki czosnku
sól, pieprz i papryka słodka
odrobina papryki ostrej
4 liście laurowe i kulki ziela angielskiego