Pesto grzybowe z blendera
2023-01-30Smażone szparagi w panierce
2023-02-15Zupy kremy są cenione za aksamitną konsystencję. Podawane na gorąco zachwycają różnorodnymi aromatami. Zwykle wystarczą warzywa, żeby przyrządzić pyszną, kremową zupę. Warzywne zupy są źródłem cennych witamin, minerałów i składników odżywczych. Nie potrzeba wiele pracy, żeby przygotować zupy kremy, które będą smaczne i pożywne. To świetna propozycja na przystawkę, pierwsze danie lub przekąskę w ciągu dnia.
Polska kuchnia nie może obejść się bez pomidorówki, niezależnie od rodzaju. Warto ją jednak przygotować ze świeżych pomidorów, zwłaszcza w sezonie, kiedy są najsmaczniejsze. Pomidory są bogate w mikro i makroelementy. Dostarczają potasu oraz wapnia, magnezu i żelaza oraz innych minerałów. Są też źródłem witamin C i E oraz beta-karotenu i likopenu. Nie są kaloryczne, a wartości zachowują po obróbce termicznej. Dodatek selera naciowego także dostarcza witamin, minerałów oraz antyoksydantów.
Zupa krem pomidorowa
Kategoria: Przepisy, ZupyStopień trudności Łatwy4
porcje40
minutSkładniki
6 pomidorów
800 ml bulionu warzywnego
1 cebula czerwona
2 ząbki czosnku
2 łodygi selera naciowego
łyżka masła
łyżka oliwy z oliwek
sól i pieprz.
łyżeczka suszonego oregano.
Przygotowanie
- Pokrój seler naciowy w kawałki.
- Na oliwie podsmaż drobno posiekane cebulę i czosnek.
- Dodaj masło i pokrojony seler.
- Smaż około 5 minut.
- Pomidory sparz, obierz ze skórki, usuń szypułki i pokrój w kawałki.
- Dodaj pomidory do selera i smaż 5 minut.
- Dodaj gorący bulion, zagotuj, dopraw solą oraz pieprzem, dodaj oregano i gotuj około 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Po wystudzeniu zmiksuj zupę w blenderze.
Uwagi
- Rada: Do zupy kremu z pomidorów możesz pod koniec dodać 50 ml zahartowanej śmietanki kremówki. Możesz udekorować podaną zupę świeżymi listkami bazylii.