Pesto kojarzy się głównie z dodatkiem do makaronu. Sama nazwa oznacza tradycyjny włoski sos ze świeżej bazylii. Pesto może być także rodzajem pasty kanapkowej i można je przyrządzić z różnych innych składników. Zwłaszcza pyszne pesto z grzybów leśnych. Dodając śmietankę, można także uzyskać z niego sos do makaronu lub kaszy gryczanej.
Zależnie od gatunku, grzyby leśne mogą być źródłem wielu witamin i minerałów. Około 70-90 % zawartości to jednak woda i są ciężkostrawne. Grzyby nie są za to kaloryczne, a bardzo cenione za walory smakowe. Zwłaszcza borowiki i podgrzybki.
4
porcje40
minutpół kilograma grzybów leśnych
2 cebule
2 ząbki czosnku
kilka gałązek świeżej pietruszki
50 g masła
50 ml oliwy z oliwek
sól i pieprz
odrobina soku z cytryny