Krem dyniowy z Tortellini
2021-11-15Mleko z nerkowca
2022-06-23Jest to przepis na szybką i efektowną tarte czekoladową bez pieczenia z wykorzystaniem sezonowych owoców. Do stworzenia tarty możesz wykorzystać formę silikonową.
Czekoladowa tarta truskawkowa bez pieczenia
Kategoria: PrzepisyRodzaj kuchni: francuska, europejskaStopień trudności średniePorcje
12
porcjiCzas przygotowania
30
minutkcal na 100g
300
kcalCzas chłodzenia
3
minutyNiesamowite połączenie kolorów zachwyci wyglądem, a miłośnicy dobrej czekolady będą zachwyceni. Jeżeli uda się Wam kupić również śmietanę bez laktozy (dostępna w delikatesach) to walory smakowe tej tarty docenią również osoby z nietolerancją. Przepis z wykorzystaniem foremki Wunderfom Coox w rozmiarze L
Składniki
75 g masła
20 sztuk herbatników kakaowych z kremowym nadzieniem np. oreo
50 g mlecznej czekolady
250 g gorzkiej czekolady (z dużą zawartością kakao)
275 g śmietany kremówki (30 lub 36)
2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
250 g truskawek
Przygotowanie
- Masło rozpuść w kąpieli wodnej. Ciastka pokrusz w blenderze, malakserze lub ręcznie np. wałkiem. Do pokruszonych ciastek dodaj roztopione masło i wymieszaj do połączenia składników. Gotową masę przełóż do foremki Wunderform. Wylep nią dno foremki. Złożoną foremkę z masą ciasteczkową włóż do lodówki na ok. 30 minut.
- W rondelku podgrzej śmietanę (nie doprowadzaj do wrzenia). Dodaj do niej posiekaną czekoladą i mieszając od czasu do czasu poczekaj aż wszystko się rozpuści. Powinien powstać gładki czekoladowy krem.
- Gotowy krem z czekolady wylej na schłodzony wcześniej ciasteczkowy spód w foremce (foremka cały czas musi być złożona). Na wierzchu powciskaj połówki lub ćwiartki truskawek (wierzchem do góry). Foremkę z masą włóż na ok. 3 godziny do lodówki. Masa powinna stężeć.
- Posiekane orzechy laskowe upraż na suchej patelni bez tłuszczu. Wystudzoną kruszonką z orzechów posyp tartę przed podaniem.
Uwagi
- Truskawki możesz również położyć na deser po schłodzeniu. Zamiast truskawek możesz użyć dowolnych owoców.