Pomysł na śniadanie Wielkanocne – jajka faszerowane z pieczarkami
2022-06-28Świąteczne ciasto czekoladowe przy użyciu Express Cooker
2022-06-28Przepis na pieczeń z mięsa siekanego z jajkiem dla jednej osoby. Przepis sprawdzony w urządzeniu Cook IT, pasuje również do Express Cookera.
Pieczeń z mięsa siekanego z jajkiem
Kategoria: Obiady, PrzepisyStopień trudności ŚredniPorcje
1
porcjeCzas przygotowania
30
minutCzas smażenia
30
minutPrzepis na pieczeń z mięsa siekanego z jajkiem dla jednej osoby. Przepis sprawdzony w urządzeniu Cook IT, pasuje również do Express Cookera.
Składniki
250 g mieszanego mięsa siekanego (mielonego)
2 jajka (wielkość M)
1 mała cebula
100 g bułki tartej
Pietruszka, sól, pieprz
30 g masła lub margaryny
2-3 łyżki ciemnego zagęszczacza do sosów z pietruszki
Tłuszcz
Przygotowanie
- Gotuj jajka przez około 6-8 minut, opłucz i wystudź.
- Obierz cebulę i pokrój ją drobno. Pokrusz drobno chleb. Obmyj pietruszkę i drobno posiekaj.
- Mięso siekane, drugie jajko, bułkę tartą, cebulę i pietruszkę dobrze wymieszaj ze sobą. Dopraw obficie solą i pieprzem.
- Ze zmielonej masy mięsnej uformuj małą pieczeń i ukryj obrane i ugotowane na twardo jajko w jej środku a następnie ponownie ściśnij masę mięsną. Włóż do podgrzanego i natłuszczonego opiekacza „COOK IT“, zamknij i zabezpiecz, po czym smaż przez 20 do 30 minut. Od czasu do czasu przewracaj, stosując efekt „FLIP OVER”.
- Następnie wyjmij pieczeń z opiekacza „COOK IT“. W razie potrzeby rozpuść wkład do pieczenia w 3 łyżkach wody i w celu otrzymania sosu krótko gotuj i mieszając dodaj zagęszczacza do sosów. Dopraw solą i pieprzem. Serwuj z puree ziemniaczanym. Podaj sos osobno.
Uwagi
- Przepis został wykonany przy użyciu Cook IT, sprawdzi się również w Express Cookerze.