Stek cielęcy z borowikami
2022-10-11Klasyczny kurczak z warzywami
2022-10-11Kiełbaski smażone z ziemniakami (lub tofu), to szybki do przygotowania posiłek, który nasyci Cię na resztę dnia. Dzisiaj prezentujemy prosty przepis na obiad lub dodatkowy posiłek w środku dnia.
Ziemniaki z kiełbaskami lub tofu z patelni
Kategoria: Przepisy, ObiadyStopień trudności ŁatwyPorcje
2
porcjeCzas przygotowania
45
minutCzas smażenia
20
minutSkładniki
300 g kiełbasek / 300 g tofu
4 średniej wielkości ziemniaki
2 ząbki czosnku ze skórką
Oliwa z oliwek
2 gałązki rozmarynu
Szałwia i majeranek (rozdrobnione i suszone)
100 ml wytrawnego białego wina
Pieprz i sól
Przygotowanie
- Umyj, obierz i pokrój ziemniaki w średniej wielkości kostkę.
- Na patelni podgrzej 2-3 łyżki oliwy, a następnie dodaj plastry czosnku ze skórką.
- Dodaj ziemniaki (można je wcześniej schłodzić w lodówce, aby w kontakcie z rozgrzaną patelnią natychmiast utworzyły chrupiącą skórkę na powierzchni).
- Smaż na dużym ogniu, a następnie dodaj pokrojone w plasterki kiełbaski lub tofu.
- Polej białym winem, dopraw solą, pieprzem i dodaj szałwię, majeranek i rozmaryn.
- Przykryj patelnię i smaż dalej przez około 20 minut, aż ziemniaki będą chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.
Uwagi
- Schłodź ziemniaki wcześniej w lodówce, aby utworzyć chrupiącą skórkę.