Domowy cheeseburger z frytkownicy
2022-10-17Zdrowe donuty w polewie czekoladowej z frytkownicy
2022-10-17Żeby przygotować chrupiące tofu, trzeba użyć sporo rozgrzanego oleju. Jest to kaloryczne i niezbyt zdrowe. Tofu przyrządzane we frytkownicy beztłuszczowej przy użyciu gorącego powietrza, jest także chrupiące oraz złotobrązowe, i można je szybko zrobić. Najważniejsze jest zamarynowanie tofu, obtoczenie skrobią i podawanie z przygotowanym sosem. My proponujemy marynatę sojowo-sezamową i pikantne sosy. Możesz oczywiście wybrać swoje ulubione smaki, sosy i składniki.
Tofu w sosie sojowym z frytkownicy
Kategoria: Przepisy, ObiadyStopień trudności Średni4
porcje10
minut40
minutSkładniki
400 g twardego tofu
2 utarte ząbki czosnku
30 g oleju sezamowego
30 g sosu sojowego
7 g czosnku w proszku
7 g cebuli w proszku
2 g ostrej papryki
50 g skrobi kukurydzianej
25 g majonezu
25 g tajskiego sosu chili słodki
30 g sosu sriracha
świeżo zmielony czarny pieprz i sól
oliwa z oliwek w sprayu
Przygotowanie
- Tofu w bloku pokrój w 2 cm kostki i wymieszaj w misce z olejem sezamowym, sosem sojowym, cebulą i czosnkiem w proszku oraz papryką.
- Odstaw zamarynowane tofu do lodówki na 30 minut, a najlepiej na godzinę.
- Utrzyj w misce skrobię kukurydzianą ze szczyptą pieprzu i 5 g soli.
- Tofu włóż do mieszanki ze skrobią i obtocz, a następnie przełóż do kosza frytkownicy beztłuszczowej.
- Spryskaj olejem w sprayu i gotuj około 15 minut w temperaturze 200°C ,aż tofu będzie chrupiące i złote, w połowie podrzuć zawartość kosza.
- W misce wymieszaj majonez z sosem chili i sriracha, startym czosnkiem i odrobiną soli.
- Przygotowane tofu wrzuć do przygotowanego sosu, obtocz i podawaj na ryżu.
- Potrawę udekoruj posiekaną szalotką i nasionami sezamu.
Uwagi
- Po obtoczeniu tofu marynatą skrobiową, strząśnij jej nadmiar.