Donuty to jeden z ulubionych przysmaków wielu osób. Jednak te smażone w oleju są kaloryczne. Dzięki frytkownicy beztłuszczowej, można przygotować zdrowsze donuty. Ciasto drożdżowe sprawia, że smakują jak świeże, tradycyjnie smażone donuty. Są lekkie i niskokaloryczne. Trzeba je smażyć partiami, ale trwa to bardzo szybko. W międzyczasie można je zanurzać w polewie i posypać kolorową posypką. My proponujemy polewę czekoladową, ale możesz zrobić swoją ulubioną, na przykład waniliową lub cynamonową glazę lub zwykły lukier.
6
porcje15
minut2
godziny40
minut50 ml mleka
7 g drożdży suchych, aktywnych
1 jajko
200 g mąki
25 gram cukru i 5 g cukru pudru
20 ml roztopionego masła
15 g ekstraktu waniliowego
szczypta soli
oliwa z oliwek w sprayu
40 ml mleka
70 g cukru pudru
20 g kakao gorzkiego