Tofu w sosie sojowym z frytkownicy
2022-10-17Kurczak w sosie pomarańczowym
2022-10-17Donuty to jeden z ulubionych przysmaków wielu osób. Jednak te smażone w oleju są kaloryczne. Dzięki frytkownicy beztłuszczowej, można przygotować zdrowsze donuty. Ciasto drożdżowe sprawia, że smakują jak świeże, tradycyjnie smażone donuty. Są lekkie i niskokaloryczne. Trzeba je smażyć partiami, ale trwa to bardzo szybko. W międzyczasie można je zanurzać w polewie i posypać kolorową posypką. My proponujemy polewę czekoladową, ale możesz zrobić swoją ulubioną, na przykład waniliową lub cynamonową glazę lub zwykły lukier.
Zdrowe donuty w polewie czekoladowej z frytkownicy
Kategoria: Przepisy, DeseryStopień trudności Średni6
porcje15
minut2
godziny40
minutSkładniki
- Ciasto na donuty:
50 ml mleka
7 g drożdży suchych, aktywnych
1 jajko
200 g mąki
25 gram cukru i 5 g cukru pudru
20 ml roztopionego masła
15 g ekstraktu waniliowego
szczypta soli
oliwa z oliwek w sprayu
- Polewa czekoladowa:
40 ml mleka
70 g cukru pudru
20 g kakao gorzkiego
Przygotowanie
- Ciasto:
- Do miski wlej podgrzane, lekko letnie mleko, dodaj 5 gram cukru i drożdże, wymieszaj aż drożdże się rozpuszczą. Odstaw na około 10 minut.
- kolejnej misce wymieszaj mąkę z solą.
- Następną, dużą miskę spryskaj oliwą w sprayu i ubij jako z resztą cukru, masłem i wanilią.
- Rozpuszczone drożdże wlej do dużej miski, wymieszaj i mieszając dodawaj suche składniki, aż powstanie puszyste ciasto.
- Na podsypanym mąką blacie wyrabiaj ciasto aż będzie elastyczne i niezbyt lepkie, dodając w razie potrzeby mąki.
- Zrób z ciasta kulę i włóż z powrotem do miski ponownie spryskanej oliwą, przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na przynajmniej godzinę do podwojenia objętości.
- Na podsypanym blacie rozwałkuj ciasto do grubości 1,5 cm.
- Wykrawaczem wykrój donuty i odkładaj na spryskany olejem papier pergaminowy na blasze.
- Przykryj ręcznikiem i zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu do 1 godziny.
- Koszyk frytkownicy beztłuszczowej spryskaj oliwą i smaż po tyle donutów na raz, żeby się nie dotykały.
- Smaż około 5 minut w temperaturze 190°C, aż donuty będą złote.
- Zanurz donuty w glazurze i odłóż do wystygnięcia.
- Polewa czekoladowa:
- Ubij w misce mleko, cukier i kakao.
Uwagi
- Idealna temperatura mleka do rozpuszczania drożdży to 40-45°C.
- Wyrabianie ciasta drożdżowego jest ważne w kwestii ilości w nim glutenu. Musi być odpowiednio dogniecione. Można to sprawdzić naciskając lekko ciasto, jeśli ślad odskoczy jest gotowe.
- Najlepsza temperatura do wyrastania ciasta drożdżowego to 25°C, przy czym ważne jest, żeby podwoiło swoją objętość niezależnie od czasu.