Popularne chińskie danie kurczak w sosie pomarańczowym, zwykle jest przyrządzany w głębokim oleju. Jednak przygotowanie go we frytkownicy beztłuszczowej, oszczędza sporo tłuszczu i kalorii. Pomarańczowy kurczak we frytkownicy beztłuszczowej smaży się tylko 10 minut. Tyle wystarczy, żeby się upiekł, a panierka skrobiowa stała się chrupiąca. Pełni smaku nadaje temu daniu sos z soku pomarańczowego, sosu sojowego, octu ryżowego, przypraw i brązowego cukru. Kurczaka w sosie pomarańczowym można podawać z ryżem, albo warzywami z frytkownicy beztłuszczowej.
5
porcje20
minut50
minutkilogram fileta z kurczaka
2 jajka
2 utarte ząbki czosnku
25 g mąki
65 g skrobi kukurydzianej
25 g brązowego cukru
30 ml sosu sojowego
30 ml octu ryżowego
30 ml oleju sezamowego
150 ml soku pomarańczowego
7 g startego imbiru
3 g papryki czerwonej w płatkach pokruszonej
pół łyżeczki soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu
oliwa z oliwek w sprayu