Likier kawowy domowej roboty
2022-11-27Danie jednogarnkowe – makaron z pieczarkami i brokułami
2022-11-29Egzotyczna potrwa jaką jest kurczak po chińsku to powód, dla którego tak popularne na całym świecie są bary z kuchnią azjatycką, w tym z kuchnią chińską. Jest wiele wersji tego sposobu przyrządzania kurczaka. Nie trzeba jednak udawać się do restauracji chińskiej, żeby spróbować tej potrawy. Kurczaka po chińsku można łatwo przygotować samodzielnie w domu. My przedstawiamy przepis na kurczaka z warzywami, grzybami mun i chińskimi dodatkami, oraz z typowym dla tej kuchni makaronem ryżowym.
Kurczak po chińsku
Kategoria: ObiadRodzaj kuchni: ChińskaStopień trudności Łatwy2
porcje45
minut15
minutSkładniki
300 g makaronu ryżowego
podwójny filet z piersi kurczaka
1 marchewka
kawałek pora
1 papryka czerwona
1 papryczka ostra
1 duża cebula
100 g grzybów mun
2 ząbki czosnku
10 g świeżego imbiru
sos sojowy
olej ryżowy lub sezamowy
6 pędów bambusa z zalewy lub świeżych
sól i pieprz
Przygotowanie
- Pierś z kurczaka pokrój w średnią kostkę.
- Mięso włóż do miski, zalej sosem sojowym i olejem, tak żeby można je było dobrze obtoczyć.
- Dodaj przetarty przez praskę czosnek, starty imbir i drobno posiekaną papryczkę, wymieszaj i odstaw na godzinę do lodówki.
- Grzyby mun zalej wrzątkiem, po kwadransie odcedź i pokrój w paski.
- Paprykę, obraną marchewkę i pora oraz pędy bambusa pokrój w paski, a cebulę w kostkę.
- Zamarynowanego kurczaka podsmaż na patelni bez tłuszczu, wedle uznania dopraw jeszcze sosem sojowym, solą i pieprzem.
- Dodaj warzywa, grzyby oraz pędy bambusa i duś aż mięso będzie gotowe, a składniki zmiękną.
- Ugotuj makaron i podawaj kurczaka z dodatkami na makaronie.
Uwagi
- Rada: Kurczaka po chińsku w tej wersji można również podawać z ryżem. Potrawę można przyrządzić w woku, pod koniec przesmażając razem makaron i mięso z dodatkami.