Kurczak w sosie pomarańczowym
2022-10-17Kurczak po chińsku
2022-11-29Tak, wiem, że odżywiać się należy zdrowo, jednak wielkimi krokami zbliżają się święta, następnie Sylwester, a może u Was jeszcze inne okazje, kiedy można odrobinę „zaszaleć”. Przedstawiamy Wam przepis na domowy i błyskawiczny likier domowy. Uprzedzam, spożywacie na własny użytek. Osobiście polecam nie za dużo i do ciasta podczas spotkania z rodziną lub przyjaciółmi. Jeżeli nie możesz lub nie chcesz spożywać alkoholu, to na pewno nie jest przepis dla Ciebie.
Likier kawowy domowej roboty
Kategoria: Przepisy, Desery, AlkoholStopień trudności Łatwy10
porcje5
minut24
minutyBardzo prosty przepis na likier kawowy domowej roboty. Wystarczy, że masz kawę rozpuszczalną, alkohol, cukier oraz szklanką zamykaną butelkę. Wszystko wystarczy zmieszać ze sobą i gotowe. Likier jest smaczny, ale też czuć w nim alkohol. Na pewno nie jest to napój do picia litrami.
Składniki
3 łyżki kawy rozpuszczalnej i odrobina wrzątku
350 ml mleka zagęszczonego, niesłodzonego
1/2 szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
150 – 200 ml wódki
Przygotowanie
- Kawę rozpuszczalną zalej niewielką ilością wrzątku i bardzo dobrze wymieszaj.
- garnku lub rondelku podgrzej niesłodzone mleko zagęszczone.
- Następnie wsyp cukier i cukier waniliowy do garnka.
- Mieszaj delikatnie, cały czas podgrzewając do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
- Po rozpuszczeniu się cukru wyłącz podgrzewanie, poczekaj aż całkowicie ostygnie, wlej do kielicha blendera, dodaj dokładnie rozpuszczoną kawę i wymieszaj składniki.
- Ostatnim krokiem jest dodanie alkoholu.
Uwagi
- Alkohol najlepiej dodawać stopniowo i próbować. Następnie likier trzeba przelać do szklanych butelek. Tak przygotowany napój można spożywać już po 24h. Najlepszy jest po kilku dniach.