Ciasto snickers bez pieczenia
2022-12-13Sałatka ziemniaczano–śledziowa
2022-12-13Majonez to najbardziej znany i popularny sos, wykorzystywany w kuchniach całego świata. Myśląc majonez, większość z nas od razu wyobraża sobie słoik z kremową zawartością. Jednak jak to w przypadku gotowych produktów, nie mamy wpływu na jego skład, nieraz okraszony niezbyt dobrymi składnikami. Tymczasem można we w miarę prosty sposób przygotować samodzielnie dużo zdrowszy, domowy majonez i to z dobrej jakości składników. Mamy pewność, że nie ma w nim żadnych tak zwanych ulepszaczy. Sprawdzi się do najróżniejszych sałatek, gotowanych jajek i innych przekąsek. Nie zawiera konserwantów, więc trzeba go szybko zjeść.
Domowy majonez
Stopień trudności Łatwy1
porcje15
minutSkładniki
2 żółtka
pół litra dobrej jakości oliwy z oliwek
15 ml musztardy francuskiej dijon (może być rosyjska)
30 ml soku z cytryny
sól i świeżo zmielony pieprz
szczypta cukru
Przygotowanie
- Żółtka, musztardę, sok z cytryny, sól, pieprz, cukier i szklankę oliwy wlej do wysokiego, wąskiego naczynia.
- Włóż blender do naczynia i trzymając noże przy dnie włącz.
- Miksuj składniki, gdy się połączą stopniowo dolewaj wąskim strumieniem oliwę.
- Kiedy od dołu zaczyna się robić kremowy sos, powoli podnoś stopę blendera dla stopniowego pobierania oliwy.
Uwagi
- Rada: Możesz pominąć sok z cytryny, a także użyć 2 całych jajek, a zamiast oliwy wykorzystać olej rzepakowy. Im więcej oleju dodasz, tym domowy majonez będzie gęstszy. Można go przygotować także w misce przy użyciu miksera, łącząc od razu wszystkie składniki.
1 Comment
nie wyszlo bujda na serorach