Majonez to najbardziej znany i popularny sos, wykorzystywany w kuchniach całego świata. Myśląc majonez, większość z nas od razu wyobraża sobie słoik z kremową zawartością. Jednak jak to w przypadku gotowych produktów, nie mamy wpływu na jego skład, nieraz okraszony niezbyt dobrymi składnikami. Tymczasem można we w miarę prosty sposób przygotować samodzielnie dużo zdrowszy, domowy majonez i to z dobrej jakości składników. Mamy pewność, że nie ma w nim żadnych tak zwanych ulepszaczy. Sprawdzi się do najróżniejszych sałatek, gotowanych jajek i innych przekąsek. Nie zawiera konserwantów, więc trzeba go szybko zjeść.
1
porcje15
minut2 żółtka
pół litra dobrej jakości oliwy z oliwek
15 ml musztardy francuskiej dijon (może być rosyjska)
30 ml soku z cytryny
sól i świeżo zmielony pieprz
szczypta cukru