Pieczony łosoś z warzywami
2023-01-20Szarlotka z frytkownicy beztłuszczowej
2023-01-20Czekolada to jeden z ulubionych smakołyków miłośników słodyczy. Oprócz tradycyjnej formy tabliczki, czekolada może pojawiać się na wiele sposobów. Jako ciasto czekoladowe, brownie, tarta z czekoladą, pralinki, muffinki, czekoladowe lody, nadzienie do naleśników, a nawet jako czekolada do picia. Niekiedy używa się roztopionej czekolady, a do niektórych przysmaków ciemnego kakao. Nasza propozycja to ciasto czekoladowe na bazie kakao, z dodatkiem ulubionych owoców. My polecamy drelowane wiśnie z dodatkiem jagód. Ciasto można szybko i łatwo przygotować we frytkownicy beztłuszczowej Home Vero.
Czekoladowe ciasto z owocami
Kategoria: Przepisy, DeseryStopień trudności ŁatwyPorcje
1
porcjeCzas przygotowania
25
minutCzas pieczenia
40
minutSkładniki
szklanka mąki tortowej
90 g cukru
30 g kakao ciemnego
10 g proszku do pieczenia
2 duże jajka
150 ml jogurtu naturalnego lub greckiego
140 g owoców
Przygotowanie
- Przygotuj owoce, jeśli są duże pokrój na mniejsze kawałki.
- Zmiksuj cukier z jajkami na puszystą masę.
- Dodaj jogurt i wymieszaj.
- Wymieszaj mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia, dodaj do masy i dokładnie, ale wolno wymieszaj całość.
- Dodaj owoce i ponownie wymieszaj.
- Pojemnik frytkownicy beztłuszczowej Home Vero posmaruj tłuszczem i oprósz tartą bułkę.
- Przelej ciasto do pojemnika i piecz w nagrzanej do temperatury 160ºC frytkownicy przez około 40 minut.
Uwagi
- Rada: Gotowe, wystudzone ciasto czekoladowe można polać polewą z czekolady. We frytkownicy rozgrzać wodę i wstawić miseczkę z czekoladą do roztopienia.