Łosoś jest rybą morską i słodkowodną, spotykaną w kilku gatunkach. Ma charakterystyczny smak, kolor i soczyste mięso. Warto dodać, że łosoś jest źródłem cennych składników odżywczych, białka, witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych Omega-3. Można go spożywać na surowo w postaci tatara i carpaccio, a także smażyć piec i wędzić. Ponieważ jest to zdrowa ryba, nasza propozycja to zdrowy łosoś pieczony we frytkownicy beztłuszczowej, z dodatkiem równie zdrowych warzyw.
1
porcje15
minut20
minutpół kilograma filetu z łososia
1 marchewka
1 pietruszka
1 seler naciowy
biała część z 1 pora
ząbek czosnku
pęczek koperku
świeży tymianek
15 ml soku z cytryny.
30 ml oliwy z oliwek
sól i świeżo zmielony pieprz
30 ml bulionu warzywnego