Hummus bez tahini
2023-03-07Wielkanocne ciasto makowo-cytrynowe
2023-03-14Tradycyjny warkocz drożdżowy to klasyczny wypiek wielkanocny. Jednak to ciasto można też przygotować w nieco odmiennej formie, z różnymi dodatkami, zwłaszcza ulubionymi. My dla miłośników czekolady proponujemy wersję właśnie z czekoladą i do tego z malinami. Oczywiście owocowe nadzienie może być wykonane z innych owoców, na przykład z wiosennego rabarbaru lub śliwek węgierek. Idealna do upieczenia warkocza drożdżowego będzie forma COOX Wunderform L.
Wielkanocna babeczka – warkocz drożdżowy
Kategoria: coox, Desery, PrzepisyStopień trudności łatwyPorcje
8
porcjeCzas przygotowania
2
godzinyCzas gotowania
1
godzinaSkładniki
500 g mąki
250 ml letniego mleka
75 g masła
70 g cukru
1 jajo i 1 żółtko
30 g świeżych drożdży
szczypta soli
250 g świeżych malin
20 g cukru
20 g mąki ziemniaczanej
100 g mlecznej czekolady
50 ml słodkiej śmietanki 30%
20 g masła
płatki migdałów do posypania
Przygotowanie
- Rozpuść drożdże w połowie mleka lekko podgrzanego do 37ºC z łyżką cukru i mąki.
- Wymieszaj rozczyn, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut do czasu aż zacznie się spieniać.
- Rozpuść masło.
- Mąkę przesiej do miski, dodaj rozpuszczone drożdże, lekko ciepłe masło, resztę mleka, cukier, jajko i żółtko oraz sól.
- Wyrabiaj ciasto około 10, 15 minut, przykryj miskę i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.
- Maliny przełóż do miski, posyp cukrem i mąką ziemniaczaną, delikatnie wymieszaj.
- Zagnieć ponownie ciasto, rozwałkuj na prostokąt około 30 x 40 cm i potnij na trzy paski.
- Na paskach rozłóż maliny i zwiń paski w pasma.
- Zapleć pasma w warkocz.
- Umieścić warkocz drożdżowy w formie i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
- Posmaruj warkocz roztopionym masłem.
- Piecz w piekarniku nagrzanym wcześniej do temperatury 160°C w trybie konwekcyjnym około godzinę.
- W rondelku podgrzej śmietankę i rozpuść w niej czekoladę.
- Posmaruj warkocz płynną czekoladą i posyp płatkami migdałów.
Uwagi
- Ciasto odstawione do wyrośnięcia powinno podwoić swoją objętość.
- Żeby łatwiej spleść warkocz, ściśnij trzy pasma razem na jednym końcu.