Zrazy wieprzowe, rolada z karkówki
2023-03-27Frittata ze szparagami
2023-03-27Oprócz tradycyjnego przygotowywania ciast, czyli pieczenia, jest dużo takich w wersji bez pieczenia. To zwykle szybki i prosty sposób na przygotowanie pysznego deseru na zimno. Nasza propozycja to ciasto bez pieczenia z galaretką i owocami na herbatnikach. To łatwe i szybkie ciasto oraz świetny i orzeźwiający deser.
Ciasto bez pieczenia z galaretką i owocami
Kategoria: Desery, PrzepisyStopień trudności łatwyPorcje
12
porcjeSkładniki
200 g herbatników kakaowych
300 g serka mascarpone
100 g białej czekolady
20 g cukru
20 g cukru pudru
100 g malin
500 ml śmietanki 30%
200 g konfitury wiśniowej
2 galaretki wiśniowe
Przygotowanie
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
- Rozpuść galaretki 700 ml gorącej wody i odstaw do wystygnięcia, sprawdzaj kiedy zaczyna tężeć, żeby dodać wiśnie.
- Na dnie blachy rozłóż herbatniki i posmaruj je połową konfitury.
- Czekoladę posiekaj.
- Wlej do miski śmietankę, ubij ją, dodaj serek mascarpone oraz cukier puder, czekoladę i zmiksuj.
- Na herbatniki z dżemem nałóż połowę masy śmietanowej.
- Połóż kolejną warstwę herbatników i rozsmaruj resztę dżemu, potem nałóż resztę masy śmietanowej.
- Połóż trzecią warstwę herbatników.
- Maliny wymieszaj z cukrem i dodaj do ścinającej się galaretki, wymieszaj.
- Wylej tężejącą galaretkę z malinami na trzecią warstwę herbatników.
Uwagi
- Możesz użyć innych, ulubionych owoców, konfitury i galaretki. Ciasto najlepiej smakuje, gdy przynajmniej n kilka godzin odstawisz je do lodówki.