Frittata ze szparagami
2023-03-27Pieczony kurczak w miodzie
2023-03-27Pasztety to potrawy, które mogą być spożywane zarówno na ciepło, jak i jako przekąska na zimno. Można je zrobić z różnych składników, najczęściej z mięs, ale też z warzyw, i podawać z różnymi dodatkami. My przedstawiamy przepis na pasztet z cukinii i ziemniaków.
Przepis na formę COOX Wunderform L 29×11 cm.
Pasztet z ziemniaków i cukinii
Kategoria: Przepisy, PrzystawkiPorcje
10
porcjeCzas przygotowania
2
godzinyCzas gotowania
1
godzina30
minutSkładniki
700 g cukinii
500 g ziemniaków
1 marchewka
1 pietruszka
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
3 jajka
pół szklanki bułki tartej
20 g masła
50 ml oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
pęczek pietruszki
sól, świeżo zmielony pieprz i odrobina chili
Przygotowanie
- Umytą i osuszoną cukinię oraz obrane ziemniaki zetrzyj na dużych oczkach na tarce.
- Włóż do miski, dobrze posól i po 15 minutach odsącz wodę.
- Marchewkę i pietruszkę obierz, zetrzyj na tarce.
- Cebulę i czosnek posiekaj drobno.
- Wszystkie składniki przesmaż chwilę na maśle do zeszklenia cukinii i cebuli.
- Posiekaj natkę pietruszki i wymieszaj w misce z wystudzonymi warzywami, olejem, jajkami i bułką tartą, dopraw pieprzem, chili oraz solą do smaku.
- Masę z cukinii i warzyw nałóż do formy i piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC około półtorej godziny, aż wierzch będzie zarumieniony.
Uwagi
- Możesz cukinię obrać, jednak jej skóra jest jadalna i nadaje potrawom wyrazistości.
- Spróbuj warzywa przed doprawieniem, bo cukinia wcześniej była zasypana solą.
- Do pasztetu możesz dodać starty, żółty ser.
- Przed pieczeniem uderz parę razy blachą o blat, żeby usunąć powietrze.