Pasztet z ziemniaków i cukinii
2023-03-27Sałatka z owoców egzotycznych
2023-03-27Drób to jedno z popularniejszych mięs. Jest przy tym źródłem wielu cennych składników jak białko i witaminy. Oczywiście najsmaczniejsze i najzdrowsze mięso będzie z ekologicznego kurczaka. Warto zwracać na to uwagę przy zakupie. Kurczaka można przyrządzać na wiele sposobów, od rosołu, różnego zastosowania filetu z piersi, po udka i skrzydełka oraz kurczaka w całości. My proponujemy pieczonego kurczaka na słodko. To świetna potrawa na niedzielny obiad.
Pieczony kurczak w miodzie
Kategoria: Obiady, PrzepisyStopień trudności łatwyPorcje
6-8
porcjeCzas przygotowania
2
godzinyCzas gotowania
1
godzina30
minutSkładniki
kurczak o wadze około 1,5 kg
3 słodkie jabłka
1 cebula czerwona
ząbek czosnku
mały pęczek tymianku
60 ml oliwy z oliwek
szklanka płynnego miodu
sól i świeżo zmielony pieprz
sok z 1 cytryny
- sos miodowo-czosnkowy
miód
czosnek
ocet jabłkowy
Przygotowanie
- Pokrój jabłka na małe kawałki.
- Pokrój cebule w kostkę, posiekaj drobno czosnek i listki tymianku.
- Wymieszaj składniki nadzienia z połową oliwy, dopraw solą i pieprzem, odstaw na chwilę do przejścia smaków.
- Nałóż nadzienie do kurczaka tak żeby było luźne, a nie ciasno ubite.
- Podgrzej na patelni miód z sokiem z cytryny i oliwą, dodaj sól i pieprz.
- Kurczaka dokładnie posmaruj połową marynaty z miodu.
- Piecz w temperaturze 200ºC półtorej godziny, aż skórka będzie złocista.
- Co jakiś czas smaruj kurczaka marynatą.
- sos miodowo-czosnkowy
- Na patelni rozgrzej miód w takiej ilości jaką potrzebujesz, żeby w naczyniu było dość sosu.
- Dodaj ocet jabłkowy i przytarty przez praskę czosnek.
- Możesz podawać kurczaka z podgrzanym sosem, ale więcej aromatu przejdzie do mięsa, jeśli w połowie pieczenia wlejesz sos do naczynia.
Uwagi
- Jeśli masz innej wielkości kurczaka, piecz około 40 minut na każdy kilogram.
- Najlepiej sprawdzić czy kurczak jest gotowy termometrem do mięs, powinno mieć przynajmniej 80ºC.
- Do sosu możesz dodać trochę sosu sojowego.