Bezy
2023-04-17Domowe tortille
2023-04-17Choć naleśniki kojarzą się zwykle z daniem na słodko, to nie muszą być podawane jedynie z dżemem, owocami czy cukrem. Naleśniki wytrawne także świetnie smakują i zadowolą osoby nie przepadające za słodkościami. Możliwości czym nadziać naleśniki jest mnóstwo. Można dodać swoje ulubione składniki jak wędliny, ser, warzywa, mięso czy grzyby.
Naleśniki wytrawne z pieczarkami
Kategoria: Obiady, PrzepisyStopień trudności łatwyPorcje
4
porcjeCzas przygotowania
1
godzinaCzas gotowania
40
minutSkładniki
250 g mąki pszennej
1 duże jajko
150 ml mleka
100 ml wody
szczypta soli
- Farsz:
800 g pieczarek
100 g żółtego sera
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
olej rzepakowy
Przygotowanie
- Jajko ubij ze solą na puszystą masę.
- Dodaj przesianą mąkę, mleko oraz wodę i wymieszaj na gładkie ciasto
- Smaż naleśniki na rozgrzanym na patelni oleju rzepakowym, a najlepiej maśle klarowanym.
- Wlej porcję ciasta i obracając patelnię rozprowadź po powierzchni.
- Smaż dobrą minutę.
- Odwróć i smaż do uzyskania złotego koloru.
- Farsz:
- Pokrój drobno cebulę i podsmaż na oleju do zeszklenia.
- Dodaj przetarty przez praskę czosnek, wymieszaj i chwilkę smaż.
- Pieczarki umyj i drobno posiekaj.
- Wrzuć pieczarki na patelnię, dodaj sól oraz pieprz i smaż mieszając, aż woda z pieczarek odparuje.
- Dodaj starty na grubych oczkach ser, wymieszaj chwilę i zdejmij z gazu.
- Nakładaj na naleśniki po 3-4 łyżki farszu i zwijaj w rulony.
- Ułóż zwinięte naleśniki w naczyniu żaroodpornym.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 160ºC około 8-10 minut.
Uwagi
- Jak gęste powinno być ciasto na naleśniki? Powinno zostawać na łyżce i jednocześnie spływać z niej. Można to uzyskać dodając trochę więcej wody lub mąki. Naleśniki będą bardziej puszyste z użyciem wody gazowanej.
- Możesz zapiekać naleśniki po 1 warstwie, posypując wierzch startym żółtym serem.