Pieczone gruszki
2023-05-08Ciasto francuskie ze szpinakiem i serem feta
2023-05-08Mięso drobiowe jest jednym z najpopularniejszych oraz zdrowszych mięs. Można je przyrządzać na wiele różnych sposobów, od tradycyjnego rosołu przez pieczenie i smażenie, aż po grillowanie. Można również wykorzystywać różne części kurczaka. Jednym ze smaczniejszych mięs drobiowych są udka, na które przygotowaliśmy przepis.
Warto przy tym zaznaczyć, że drób jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka, a także wielu witamin i innych składników odżywczych. Żeby te odżywcze wartości zachować, dobrze jest odpowiednio przygotować mięso. Dlatego nasza propozycja to słodko-pikantne udka z kurczaka, pieczone we frytkownicy beztłuszczowej. Tak przygotowane będą chrupiące z wierzchu i soczyste w środku.
Pieczone udka kurczaka
Kategoria: Obiady, PrzepisyStopień trudności łatwy2
porcje40
minut30
minutSkładniki
4 średnie udka z kurczaka
120 g pokrojonego w kostkę ananasa z puszki
sól i pieprz
- Marynata:
1 ząbek czosnku
pół szklanki soku z ananasa
100 ml sosu sojowego
100 g brązowego cukru trzcinowego
łyżeczka curry i papryki chili
Przygotowanie
- Umyte i osuszone udka natrzyj solą i pieprzem.
- W misce przygotuj marynatę z wszystkich składników i zmiażdżonego czosnku, rozmieszaj do rozpuszczenia się cukru.
- Obtocz dokładnie w marynacie udka i odstaw na parę godzin do lodówki.
- Odsącz udka z marynaty i obtocz w niej ananasa.
- W koszu nagrzanej frytkownicy beztłuszczowej nagrzanej do temperatury 200ºC piecz udka i ananasa przez 15-20 minut.
- Odwróć udka i smaż kolejne 10 minut w temperaturze 160ºC, aż nabiorą złocistego koloru.
Uwagi
- Możesz zamarynować udka w torebce foliowej, do której wlej marynatę.
- Jeśli nie lubisz smaku sosu sojowego, możesz do marynaty dodać tylko jedną łyżkę.