Tost amerykański
2023-06-30Jak dokonać wyboru zestawu audio do domu na początek?
2023-06-30Ricotta – miękki, niedojrzewający ser zwarowy, pierwotnie produkowany we Włoszech z serwatki pozostającej po serach podpuszczkowych (z mleka koziego, krowiego lub owczego) poprzez drugie gotowanie (wł. ricotta), przypominający twaróg, niesolony. Zawiera 20–30% tłuszczu. Spożywany jest na świeżo lub jako składnik innych potraw.
Lasagne ze szpinakiem i ricottą
Stopień trudności łatwy28
minut20
minutSkładniki
150 g mrożonego szpinaku
50 g masła
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
200 g grzybów sezonowych
sól i pieprz
500 g ricotty
200 ml sosu beszamelowego
500 g zmiażdżonych pomidorów
arkusze lasagne ( nie podgotowane)
ser który się topi
Przygotowanie
- Odsączony szpinak włóż do dzbanka miksującego. Zmiażdż go z prędkością 5 przez 20 sekund.
- Smaż z masłem i skrop oliwą z oliwek na prędkości 1 ustawionej na 120 stopni przez 4 minuty.
- Dodaj umyte grzyby, sól i pieprz i gotuj: prędkość 1 ustawiona na 120 stopni przez 3 minuty.
- Odkryj dzbanek do mieszania i ostudź mieszankę szpinaku i grzybów.
- Dodaj ricotty. Ponownie dodaj soli i pieprzu i zmiażdż wszystko na prędkości 1 przez 1 minutę. Odstaw nadzienie na bok.
- Umieść pomidory w dzbanku miksującym i dodaj połowę nakrętki oliwy z oliwek.
- Gotuj na prędkości SL, w 100 stopniach, przez 5 minut.
- Dopraw solą i pieprzem i odstaw na bok.
- Ułóż sos beszamelowy na blasze wyłożonej papierem nieprzywierającym i przykryj arkuszem lasagne.
- Złóż lasagne przekładając makaron mieszanką szpinaku i ricotty.
- Przykryj sosem pomidorowym, posyp tartym topiącym się serem i grilluj w piekarniku w temperaturze 200 stopni.