Sernik z brzoskwiniami i kruszonką
2022-12-12Łosoś w sosie koperkowo śmietanowym
2022-12-13Sernik domowy jest jednym z najpopularniejszych ciast, które uwielbiają miłośnicy słodkości. Charakterystyczny smak sera w słodkiej odsłonie może być jednak bardzo różny. Przepisów i sposobów przyrządzania serników jest mnóstwo. Oprócz tradycyjnie pieczonych, są także takie z najróżniejszymi dodatkami, jak również serniki na zimno. My proponujemy klasykę gatunku, czyli pyszny sernik domowy. To delikatne i puszyste ciasto o posmaku waniliowym, które sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale też na Święta i specjalne okazje.
Sernik domowy
Kategoria: coox, Desery, PrzepisyStopień trudności Średni16
porcji30
minut1
godzina30
minutSkładniki na masę twarogową powinny być w temperaturze pokojowej. Sernik domowy smakuje wyśmienicie również bez rodzynek. Jeżeli chcecie, aby sernik był wysoki użyjcie tortownicy o mniejszej średnicy, jeżeli chcecie, aby był bardziej podzielny użyjcie tortownicy większej.
Składniki
1 kg sera półtłustego (3-krotnie mielony)
250 g masła
35 g cukru
1 cukier wanilinowy
2 budynie waniliowe bez cukru
8 jajek
100 g rodzynek (można pominąć)
100 g mąki
Przygotowanie
- Zmiksuj cukier, masło, żółtka i cukier wanilinowy.
- Stopniowo dodawaj ser i miksuj powoli.
- Dodaj budynie i wymieszaj masę.
- Rodzynki oprósz mąką, dodaj do masy i wymieszaj.
- Sernik piecz w tortownicy w piekarniku nagrzanym (góra – dół) do temperatury 160ºC przez półtorej godziny.
Uwagi
- Oprócz półtłustego, można użyć tłustego sera. Nie może być kwaśny w smaku, powinien być pulchny i niezbyt wilgotny. Najlepiej zmielić go przynajmniej jeden raz. Jeśli wolisz sernik na spodzie, można zrobić go na kruchym cieście.