Koktajl lodowy
2023-07-03Koktajl ananasowy z jabłkiem
2023-07-11Kajmak, zwany czasem masą krówkową, to bardzo słodki przysmak łasuchów. Choć cd masy krówkowej różni się tym, że składa się z mleka lub śmietanki i cukru, a do masy dodaje się masło. Kajmak bywa wykorzystywany do ciast, deserów i innych przekąsek. My proponujemy użyć go do przygotowania mlecznego koktajlu kajmakowego. Mleczny koktajl o smaku kajmaku zaspokoi apetyt na słodycze. To świetna przekąska dla miłośników cukierków krówek.
Koktajl mleczny z kajmakiem
Stopień trudności łatwyPorcje
2
porcjeCzas przygotowania
10
minutKalorie
400
kcalSkładniki
300 ml mleka 3,2 %
100 ml jogurtu naturalnego
150 g masy kajmakowej
3 łyżki masła
2 banany
4 gałki lodów waniliowych
ekstrakt waniliowy
Przygotowanie
- Banany obierz i pokrój w kawałki.
- W rondelku rozpuść masło i dodaj kajmak, mieszaj na wolnym ogniu nie gotując aż wszystko się połączy.
- Lody, mleko, banany, jogurt i ekstrakt zmiksuj w blenderze.
- Wystudzoną masę kajmakową dodaj do blendera i tylko delikatnie wymieszaj.
Uwagi
- Zamiast kajmaku możesz użyć roztopione w podgrzanym mleku cukierki krówki. Zamiast bananów możesz dodać morele i brzoskwinie. Możesz nie dodawać do blendera masy kajmakowej, tylko do szklanki wlewać warstwami koktajl i kajmak. Koktajl możesz podawać z pokruszonymi herbatnikami i udekorować świeżą miętą.