Koktajle owocowe i warzywne najlepiej smakują w sezonie, gdy sezonowe składniki są świeże. Takie koktajle mają wile korzystnych właściwości, dostarczają potrzebnych na co dzień witamin i minerałów. Jednak można je jeszcze bardziej ulepszyć, by zapewniały więcej właściwości zdrowotnych. Dodatek superfoods, czyli sproszkowanych roślin, dostarczy niezbędnych w diecie mikroelementów.
Koktajl ze spiruliną niesie ze sobą wiele korzyści prozdrowotnych. Jest to handlowa nazwa alg rosnących w ciepłych wodach jezior w Afryce oraz Ameryce Środkowej i Południowej. Sproszkowana jest sprzedawana jako suplement diety.
Spirulina to jeden z najwartościowszych produktów żywnościowych. To dodatek dla sportowców oraz osób dbających o zdrowie, odchudzających się i aktywnych. Pomaga wzmacniać układ odpornościowy i nerwowy, wspiera niektóre narządy oraz trawienie i jest detoksykantem. Spirulina jest bogata w pełnowartościowe białko bardziej niż mięso i przeciwzapalny kwas GLA, zawiera cholinę, dużo witamin oraz minerałów i aminokwasy egzogenne.
2
porcje10
minut100
kcal2 banany
1 kiwi
1,5 szklanki soku jabłkowego
sok z 1 limonki
płaska łyżka spiruliny
opcjonalnie garść świeżego szpinaku i plasterek imbiru