Zdrowe donuty w polewie czekoladowej z frytkownicy
2022-10-17Likier kawowy domowej roboty
2022-11-27Popularne chińskie danie kurczak w sosie pomarańczowym, zwykle jest przyrządzany w głębokim oleju. Jednak przygotowanie go we frytkownicy beztłuszczowej, oszczędza sporo tłuszczu i kalorii. Pomarańczowy kurczak we frytkownicy beztłuszczowej smaży się tylko 10 minut. Tyle wystarczy, żeby się upiekł, a panierka skrobiowa stała się chrupiąca. Pełni smaku nadaje temu daniu sos z soku pomarańczowego, sosu sojowego, octu ryżowego, przypraw i brązowego cukru. Kurczaka w sosie pomarańczowym można podawać z ryżem, albo warzywami z frytkownicy beztłuszczowej.
Kurczak w sosie pomarańczowym
Kategoria: Przepisy, ObiadyStopień trudności Średni5
porcje20
minut50
minutSkładniki
kilogram fileta z kurczaka
2 jajka
2 utarte ząbki czosnku
25 g mąki
65 g skrobi kukurydzianej
25 g brązowego cukru
30 ml sosu sojowego
30 ml octu ryżowego
30 ml oleju sezamowego
150 ml soku pomarańczowego
7 g startego imbiru
3 g papryki czerwonej w płatkach pokruszonej
pół łyżeczki soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu
oliwa z oliwek w sprayu
Przygotowanie
- Osuszony filet z kurczaka pokrój w kostkę grubości 2 cm, dopraw solą i pieprzem.
- W misce ubij jajka, a w drugiej wymieszaj mąkę z 50 g skrobi kukurydzianej.
- Kawałki fileta zanurzaj w jajku i obtaczaj w mące ze skrobią.
- Kosz frytkownicy beztłuszczowej spryskaj oliwą w sprayu i smaż, najlepiej partiami po jednej warstwie, przez około 10 minut w temperaturze 200°C, aż kurczak będzie złotobrązowy.
- W czasie smażenia możesz ponownie spryskać mięso oliwą.
- W misce wymieszaj sok pomarańczowy, sos sojowy, ocet ryżowy, brązowy cukier i resztę skrobi.
- W garnku spryskanym oliwą w spraju gotuj ciągle mieszając imbir, czosnek i paprykę przez około 2 minuty, aż puszczą aromat.
- Wlej mieszankę z sokiem pomarańczowym i zagotuj do wrzenia.
- Gotuj wolno około 10 minut czasem mieszając, aż sos się zredukuje i trochę zgęstnieje.
- Dolej olej sezamowy i dokładnie wymieszaj.
- Usmażonego kurczaka polej sosem pomarańczowym, posyp posiekaną szalotką i ziarnami sezamu.