Sernik z piankami Marshmallow
2022-09-07Jagodowe ciasto jogurtowe
2022-09-09Quiche to wypiek z ciasta kruchego, nadziany farszem warzywnym lub mięsnym dodatkowo zalany sosem. Jest to wyjątkowo pyszny i podzielny obiad, który można zrobić na wynos czy zostawić na kolejny dzień. Quiche śródziemnomorskie to proste i stosunkowo szybkie do wykonania danej. To idealny wybór dla osób, które lubią połączenie pomidorów, szpinaku i fety.
Przygotowanie quiche zajmuje jedynie 35 minut (podobnie jak tarty), pozostałe 40 minut quiche śródziemnomorskie spędza w piekarniku. Zaletą dań na kruchym cieście jest to, że surowe ciasto można przygotować wcześniej. Można je przechowywać w lodówce lub w zamrażarce.
Polecam przygotowywać dania typu quiche (oparte na kruchym cieście) w foremkach Wunderform. Dlaczego? Ponieważ foremki rozkładają się na płasko. Ciasto można rozwałkować bezpośrednio na nich. A następnie wystarczy złożyć foremkę. Nic nie trzeba przenosić czy “bawić” się z łamiącym się ciastem lub przyczepionym do papieru.
Quiche Śródziemnomorskie
Kategoria: PrzepisyRodzaj kuchni: Śródziemnomorska4
porcji35
minut40
minut1
godzina15
minutPrzepis został wykonany w foremce prostokątnej foremce Wunderform Coox M
Składniki
- Ciasto:
200 g mąki pszennej 450 lub 500
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
- Nadzienie:
200 g świeżych liści szpinaku
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka masła
100 g sera owczego
1 garść pomidorów
80 g startego parmezanu
2 jajka
200 g kwaśnej śmietany
50 ml mleka
1 łyżeczka soli
100 g cukru pudru
200 g serka śmietankowego
200 ml śmietanki kremówki
Przygotowanie
- Na rozłożoną formę WUNDERFORM (rozłożona forma pełni funkcję maty silikonowej) wysyp mąkę, masło, jajo oraz sól i szybko zagnieć. Bezpośrednio w formie rozwałkuj ciasto.
- Ostrożnie wytnij rogi i złóż formę (z rozwałkowanym ciastem wewnątrz). Krawędź ciasta powinna mieć około 3 do 4 cm wysokości.
- Rozgrzej patelnię. Na odrobinie masła podsmaż szpinak z czosnkiem. Następnie rozprowadź na cieście.
- Przekrój pomidory na pół, pokrusz owczy ser i posmaruj szpinakiem. Wymieszaj pozostałe składniki i wlej masę na ciasto w WUNDERFORM.
- Następnie pieczemy quiche w temperaturze 180°C przez około 40 minut. Użyj drewnianego patyczka, aby sprawdzić, czy danie jest gotowe przed wyjęciem quiche z piekarnika.
Uwagi
- Ciasto możesz wyrobić korzystając z blendera planetarnego. A następnie schłodzone rozwałkować bezpośrednio w formie.