Drożdżowa babka wielkanocna
2024-03-12Cebulowa zupa krem
2024-03-27Nie ma chyba produktu, który bardziej kojarzy się z Wielkanocą niż jajka. Gotowane obowiązkowo muszą znaleźć się w koszyczku ze święconką, a w większej ilości na stole podczas wielkanocnego śniadania. Poza tym pojawiają się w popularnej podczas świąt sałatce jarzynowej czy w żurku. Można też nieco urozmaicić tradycyjną formę gotowaną, i przygotować jajka faszerowane. Wypełnienie może być przeróżne, podstawą jednak są żółtka, które trzeba wyjąć, żeby jajka nafaszerować. Do tego wystarczy dodać kilka składników, prostych lub bardziej wyszukanych. My proponujemy jajka faszerowane szynką i ogórkiem konserwowym. Może to i prostsza, ale dość tradycyjna wersja, a składniki idealnie pasują do jajek i śniadania wielkanocnego.
Idealne na Wielkanoc – jajka faszerowane
Jajka to nie tylko wielkanocna tradycja. Jest to jeden z ważniejszych symboli tych świąt. Oznaczają początek, nowe życie oraz budzenie się przyrody do życia. Dla chrześcijan jest symbolem zmartwychwstania Chrystusa, czyli zwycięstwa życia nad śmiercią, porównywanym z przebiciem skorupki, oraz symbolem odrodzenia się wiernych i nowego życia. Skorupka to znak tego co stare, a żółtko tego co nowe. Według zwyczajów, poświęcone jajko krojono na tyle części ile było osób, a rodzina dzieliła się nimi składając sobie życzenia przed rozpoczęciem śniadania, wzorem wigilijnego opłatka.
Warto nadmienić, że jajka są bardzo zdrowe. To skarbnica cennych substancji odżywczych. Białka i aminokwasów, witamin A, D, E, K, z grupy B i kwasu foliowego, minerałów takich jak żelazo, wapń, cynk, fosfor i potas, oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i 6. Jedno jajko zaspakaja 80 % zapotrzebowania dziennego na witaminę A oraz 100 % na witaminę B12. Żółtko zawiera też luteinę i beta-karoten. Jednak w jajkach znajduje się spora ilość cholesterolu, więc dietetycy czy organizacje zdrowia zalecają spożywać je w rozsądnych ilościach.
Jajka faszerowane
Kategoria: przepisy, jajka, jajka faszerowane, wielkanoc, śniadanie wielkanocne, przepisy wielkanocne, śniadanie, kolacja, przystawkaStopień trudności łatwy4
porcje20
minut10
minutSkładniki
6 dużych jajek
80 – 100 g szynki
2 ogórki konserwowe
opcjonalnie marynowane grzybki lub kapary
2 łyżki majonezu lub więcej, tak żeby farsz nie był zbyt suchy
1 lub 2 łyżeczki musztardy – wedle uznania
łyżka drobno posiekanego szczypiorku (opcjonalnie 1 cebula szalotka)
kiełki rzeżuchy do posypania
odrobina słodkiej, czerwonej papryki do posypania (można pominąć)
sól i pieprz
Przygotowanie
- Jajka ugotuj na twardo, obierz, przetnij wzdłuż na pół i wyjmij żółtka.
- Ogórki drobno pokrój, szynkę pokrój w małe kawałki, żółtka delikatnie posiekaj nożem.
- Wymieszaj składniki z majonezem, dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Nadziej farszem jajka, dodaj szczyptę papryki na wierzch i posyp rzeżuchą.
Uwagi
- Jeżeli używasz cebulki, to szczypiorkiem możesz posypać nafaszerowane jajka, a pominąć rzeżuchę lub ją zostawić.
- Możesz pominąć szynkę, a dodać grzybki marynowane i kapary, żeby uzyskać coś w rodzaju sosu tatarskiego.