Pieczone ziemniaczki z frytkownicy
2022-10-17Kotlety wieprzowe z frytkownicy
2022-10-17Smażone w głębokim tłuszczu skrzydełka z kurczaka to ulubiony przysmak wielu osób. Jednak takie ich przegotowanie nie jest proste, a do tego kaloryczne i niezbyt zdrowe. Skrzydełka usmażone we frytkownicy beztłuszczowej są równie chrupiące, ale niskokaloryczne.
My proponujemy podać je usmażone i wymieszane z sosem Cayenne oraz Worcestershire. Możesz też wykorzystać każdy inny, ulubiony ostry sos, dodać warzywa i pieczone ziemniaki. Możesz też samodzielnie przygotować własny sos, dodając aromatyczne zioła.
Skrzydełka z kurczaka z frytkownicy beztłuszczowej
Kategoria: Przepisy, ObiadyStopień trudności ŚredniPorcje
4
porcjeCzas przygotowania
10
minutCzas smażenia
29
minutSkładniki
1 kg skrzydełek z kurczaka
15 ml sosu Worcestershire
200 ml pikantnego sosu Cayenne
15 g czosnku w proszku
60 g roztopionego masła
świeżo zmielony czarny pieprz i sól do smaku
oliwa z oliwek w sprayu
sos czosnkowy do zanurzania
Przygotowanie
- Pojemnik frytkownicy beztłuszczowej spryskaj oliwą.
- Skrzydełka posyp solą i pieprzem.
- Smaż skrzydełka przez 12 minut w temperaturze 190°C.
- Przewróć skrzydełka na drugą stronę i smaż kolejne 12 minut.
- Zwiększ temperaturę do 200°C i smaż jeszcze 5 minut.
- Pod koniec smażenia wymieszaj w dużej misce gorące sosy Cayenne i Worcestershire z masłem i czosnkiem w proszku.
- Usmażone skrzydełka włóż do wymieszanych sosów i obtocz je całe.
- Podaj sos czosnkowy do zanurzania skrzydełek.
Uwagi
- Warto trzymać skrzydełka w lodówce bez przykrycia przez godzinę przed przygotowaniem. Przed posypaniem przyprawami, dodatkowo wysuszyć mięso przy użyciu papierowych ręczniczków.
- Sos Worcestershire możesz zastąpić sosem sojowym.