Krewetki w sosie czosnkowo-cytrynowym
2022-10-17Tofu w sosie sojowym z frytkownicy
2022-10-17Czy fast-food może być zdrowy? Tak, jeśli nie jest smażony w głębokim tłuszczu. Takiego właśnie zdrowego burgera można przygotować we frytkownicy beztłuszczowej. Kotlet wołowy smaży się w niej bardzo szybko przy użyciu gorącego powietrza, a mięso jest pyszne i soczyste. My proponujemy klasyczną wersję cheeseburger z majonezem, sałatą. Pomidorem i cebulą, ale możesz wybrać też inne, swoje ulubione dodatki oraz przyprawy do mięsa.
Domowy cheeseburger z frytkownicy
Kategoria: Przepisy, ObiadyStopień trudności ŁatwyPorcje
2
porcjeCzas przygotowania
5
minutCzas gotowania
15
minutSkładniki
- Mięso:
25 g zmielonego mięsa wołowego
7 g sosu sojowego
utarty ząbek czosnku
świeżo zmielony czarny pieprz i sól do smaku
- Cheesburger:
2 bułki do hamburgerów
2 plasterki żółtego sera
2 plasterki pomidora
kilka piórek pokrojonej cebuli
2 listki sałaty
majonez
Przygotowanie
- Mięso wołowe wymieszaj z sosem sojowym i czosnkiem, dodaj sól i pieprz.
- Z masy uformuj 2 spłaszczone kotlety.
- Włóż kotlety do pojemnika frytkownicy beztłuszczowej i smaż 4 do 5 minut na każdej stronie w temperaturze 190°C.
- W międzyczasie posmaruj przecięte bułki z obu stron majonezem, na spodniej połóż sałatę.
- Zaraz po usmażeniu połóż plasterek sera na kotlecie i umieść na sałacie.
- Na ser połóż pomidora, posyp cebulą i przykryj hamburgera bułką.
1 Comment
25g mięsa to aby nie za dużo ? 😅