Niskokaloryczny koktajl wiosenny ze szparagów
2023-03-22Sałatka owocowa z polskich składników
2023-03-27Schab jest popularnym mięsem przyrządzanym w różny sposób, chyba jednak najbardziej kojarzonym z kotletem schabowym. Nie jest łatwo usmażyć schab tak, żeby mięso było soczyste w środku, a panierka chrupiąca. Dlatego nasza propozycja to schab panierowany inaczej, z dodatkiem majonezu. Robi się go szybko, smak jest wyśmienity, a mięso soczyste i delikatne. Idealna propozycja na tradycyjny obiad, także świąteczny.
Schab panierowany inaczej
Kategoria: Obiady, PrzepisyStopień trudności łatwyPorcje
6
porcjeCzas przygotowania
30
minutCzas gotowania
10
minutSkładniki
pół kilograma schabu – 6 kotletów po około 2 cm
2 duże jajka
50 g majonezu
ząbek przetartego na prasce czosnku
łyżka posiekanej natki pietruszki
łyżka posiekanego tymianku
70 g bułki tartej
1, 5 łyżeczki soli i 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
olej rzepakowy
Przygotowanie
- Rozbij kotlety schabowe przykryte folią spożywczą tłuczkiem do grubości około 8 mm.
- W szerokim naczyniu wymieszaj majonez z jajkiem, czosnkiem, ziołami i przyprawami.
- Osuszone ręczniczkiem papierowym kotlety dokładnie obtaczaj w panierce majonezowej.
- Odłóż kotlety zanurzone w panierce do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Wyjmij mięso godzinę przed smażeniem.
- Przed smażeniem obtocz kotlety w bułce tartej.
- Rozgrzej dobrze olej na patelni i nieco zmniejsz ogień.
- Smaż kotlety schabowe aż będą rumiane.
- Na dużej ilości rozgrzanego oleju kotletom powinno wystarczyć po około 3 minuty na każdej stronie.
Uwagi
- Zamiast dodawać sól i pieprz do panierki, możesz przed obtaczaniem przyprawić mięso solą i pieprzem. Żeby panierka nie odchodziła, wrzucaj mięso na dobrze rozgrzany olej. Podczas smażenia kontroluj czy nie trzeba zwiększać lub zmniejszać ogień.