Burrito
2023-04-17Kasza z boczniakami
2023-04-17Boczniaki to cudzożywne grzyby w kilku gatunkach, rosnące głównie na drzewach w krajach strefy tropikalnej i umiarkowanej. Najbardziej popularny jest boczniak ostrygowaty, uprawiany także w Polsce i dostępny cały rok. Ten grzyb ma jasny kapelusz i aromatyczny, lekko korzenny zapach oraz delikatny i soczysty smak.
Boczniaki można przyrządzić w bardzo prosty sposób, czyli panierowane i smażone. Wystarczy oczyszczone kapelusze oprószyć mąką, zanurzyć w jajku z solą oraz pieprzem i obtoczyć w bułce tartej. Potem smażyć na oleju rzepakowym lub maśle z obu stron na złoty kolor. Nasza propozycja to smażone ziemniaki z boczniakami.
Boczniaki smażone z ziemniakami
Kategoria: Obiady, PrzepisyStopień trudności łatwy6
porcje1
godzina40
minutSkładniki
1 kg małych ziemniaków
400 g boczniaków ostrygowatych
4 szalotki
mały pęczek koperku
oliwa z oliwek lub masło
sól i świeżo zmielony pieprz
czosnek granulowany
Przygotowanie
- Ziemniaki obierz i pokrój w plasterki, gotuj około 15 minut w osolonej wodzie żeby były wpół miękkie.
- Oczyszczone boczniaki bez twardych nóżek pokrój w kostkę, a szalotki drobno posiekaj.
- Podsmaż na tłuszczu cebulę do zeszklenia.
- Dodaj boczniaki i trochę podsmaż aż się lekko zarumienią.
- Dodaj podgotowane ziemniaki, dopraw solą i pieprzem.
- Wymieszaj i smaż około 10 minut aż ziemniaki będą gotowe.
- Posyp posiekanym koperkiem.