Jajecznica z szynką, serem i pomidorami
2023-04-17Zawijaski z bakłażana z pesto i kozim serem
2023-04-17Choć wydaje się że jest warzywem, z botanicznego punktu widzenia bakłażan jest owocem, a dokładnie jagodą. Bakłażan jest źródłem wielu składników mineralnych i witamin, błonnika i przeciwutleniaczy. Nie jest przy tym kaloryczny. Jako ciekawostkę można dodać, że inne nazwy bakłażana to oberżyna lub psianka podłużna. Ma lekko gorzkawy, ale przyjemny smak i gąbczastą strukturę. Dobrze wypełnia takie potrawy jak sosy. Nasza propozycja to bakłażan faszerowany mięsem mielonym i kaszą.
Pieczone bakłażany faszerowane
Kategoria: Obiady, PrzepisyStopień trudności łatwyPorcje
4
porcjeCzas przygotowania
2
godzinyCzas gotowania
1
godzina25
minutSkładniki
4 duże bakłażany
350 g wieprzowego mięsa mielonego
100 g kaszy jaglanej lub gryczanej
200 ml bulionu warzywnego
1 duży pomidor
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 jajka
50 g startego sera gouda
oliwa z oliwek
sól i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
- Ugotuj w bulionie kaszę, tak żeby wchłonęła wywar.
- W międzyczasie bakłażany przekrój wzdłuż na pół, natnij lekko miąższ i skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem.
- W piekarniku nagrzanym do 180ºC piecz bakłażany około pół godziny, aż zmiękną.
- Ostrożnie usuń łyżeczką miąższ, oczyść go z pestek.
- Cebulę posiekaj i podsmaż na oleju do zeszklenia, pod koniec dodaj przepuszczony przez praskę czosnek.
- Dodaj mięso, dopraw solą oraz pieprzem i podsmaż lekko.
- Pomidora sparz, obierz i pokrój w kostkę.
- Dodaj do mięsa ugotowaną kaszę, pomidora i miąższ bakłażana.
- Wbij jajka i wszystko wymieszaj.
- Farsz nakładaj do wydrążonych bakłażanów.
- Posyp startym na grubych oczkach serem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC około pół godziny.
Uwagi
- Możesz użyć mielonego mięsa wołowego lub z indyka. Możesz dodać świeżego tymianku, rozmarynu lub oregano. Pomidora i miąższ z bakłażana dobrze jest odsączyć z wody.