Szparagi w cieście francuskim
2023-02-15Salsa meksykańska z pomidorów
2023-02-16Masło orzechowe to ulubiony przysmak do pieczywa nie tylko dzieci. Wytwarzane jest z orzechów arachidowych i jest szczególnie popularne w kuchni amerykańskiej. Oprócz smarowidła do kanapek, znajduje też zastosowanie do wypieków. Najlepsze i najzdrowsze jest takie, które zawiera tylko orzechy. Jednak jak każdy wyrób, gotowe masło orzechowe może zawierać dodatkowe składniki, niekoniecznie korzystne. Dlatego my proponujemy zrobić własne, domowe masło orzechowe. Wystarczy dobry blender, orzechy i kilkanaście minut. Ma wyrazisty smak oraz gładką konsystencję i nie zawiera zapychaczy oraz ulepszaczy.
Orzechy arachidowe inaczej nazywane orzechami ziemnymi lub fistaszkami są bogate w wartości odżywcze. Zawierają dużo białka, więc są świetną alternatywą białka zwierzęcego dla wegan. Weganie i wegetarianie cenią masło orzechowe także za to, że orzechy są źródłem żelaza rzadko spotykanego w roślinach. Jak również błonnika, witamin i składników mineralnych. Orzechy arachidowe mają też dużo tłuszczu, który jest potrzebny do rozpuszczania niektórych witamin.
Domowe masło orzechowe
Kategoria: Kuchnia, DeseryStopień trudności Łatwy8
porcje15
minutSkładniki
400 g orzechów arachidowych (na około 350 g masła)
szczypta soli
Przygotowanie
- Orzechy obierz z łupinek oraz skórek i upraż na patelni do lekkiego zarumienienia.
- Wrzuć orzechy do blendera, dodaj sól i miksuj tak długo, aż zaczną puszczać tłuszcz i powstanie gęsty krem.
Uwagi
- Rada: W czasie miksowania zgarniaj orzechy ze ścianek blendera. Możesz użyć gotowych, prażonych orzechów solonych lub niesolonych. Jeśli orzechy są bardzo suche, możesz dodać 2 łyżki oleju orzechowego lub rzepakowego. Gotowe masło orzechowe możesz przechowywać w słoiczku w lodówce do miesiąca. Jeśli oddzieli się olej, wystarczy wymieszać. Jeżeli wolisz masło orzechowe w wersji crunchy, zmiksuj 50 g orzechów na pożądane kawałki i dodaj do masła.