Kremowe zupy stwarzają możliwość na delektowanie się aksamitną konsystencją oraz różnorodnymi smakami i aromatami. Dzięki swojej formule, zupy kremy są okazją do podania warzyw w innej postaci niż w całości. Jest to dobre rozwiązanie dla osób, które nie przepadają za jedzeniem tradycyjnych warzyw. A także świetny pomysł na to, żeby przemycić je do diety małych dzieci.
Warzywne zupy kremy to źródło cennych witamin i minerałów. Nie są zbyt pracochłonne, a przy tym smaczne i pożywne. Rozgrzewające czy chłodniki, ostre czy o łagodnym smaku – kremowe zupy to świetna propozycja na przystawkę, a nawet przekąskę w ciągu dnia.
Zupa krem z brokuła jest bardzo wartościowa. Brokuł jest jednym z najzdrowszych i prozdrowotnych warzyw. Stanowi źródło cennych substancji odżywczych, witamin i minerałów. Seler naciowy także dostarczą witamin i minerałów oraz antyoksydantów.
2
porcje30
minut50
kcal300 g brokuła
1 pietruszka
1 seler naciowy
1 ząbek czosnku
mała cebula
500 ml bulionu warzywnego
oliwa z oliwek
sól i pieprz
opcjonalnie kilka listów świeżej bazylii