Pieczone frytki z dyni
2022-09-29Stek cielęcy z borowikami
2022-10-11Stek Porterhouse to większa wersja steka T-Bone, to danie dla minimum dwóch osób, ponieważ zazwyczaj średnia waga mięsa zaczyna się od 500 g. Stek Porterhouse wycinany jest w miejscu, gdzie polędwica jest największa. Dzisiaj przedstawiamy pyszny przepis na stek Porterhouse z patelni.
Doskonały stek Porterhouse
Kategoria: Przepisy, ObiadyStopień trudności TrudnyPorcje
2
porcje25
30
minutCzas smażenia
10
minutSkładniki
Gruby na 1,4 cm stek porterhouse, przycięty (ok. 900 g)
1 łyżka oleju roślinnego
Gruba sól i świeżo zmielony czarny pieprz
3 łyżki niesolonego masła w temperaturze pokojowej
Przygotowanie
- Przed rozpoczęciem pozostaw stek na 30 minut w temperaturze pokojowej, co przyczyni się do szybszego i bardziej równomiernego smażenia.
- Podgrzej patelnię na średnim ogniu, dodaj oleju i podgrzewaj, aż zacznie dymić.
- Obficie przypraw stek solą i pieprzem i smaż przez 4 minuty, aż na spodzie pojawi się gruba brązowa skórka (nie obracaj).
- Przełóż stek na deskę do krojenia wysmażoną stroną do góry.
- Przekrój mięso od strony kości na dwa kawałki (stek i polędwica).
- Pokrój obie częściw plasterki grube na ok. 2,5 cm, prostopadle do kości.
- Pokrojony stek wokół kości (powinien wyglądać jak cały stek) i przełóż go do patelni, zarumienioną stroną do góry.
- Rozprowadź na górze masło i wstaw do piekarnika, aż się roztopi, a stek będzie średnio wysmażony, czyli na około 4-6 minut.
Uwagi
- Podawaj stek polany maślanymi sokami z patelni.