Domowe masło orzechowe
2023-02-16Sangria
2023-02-16Salsa to potrawa wywodząca się z kuchni meksykańskiej. Zależnie od wersji jest to rodzaj niekiedy pikantnego, zwykle aromatycznego sosu. Przyrządza się ją z drobno pokrojonych lub zmiksowanych, świeżych lub gotowanych owoców bądź warzyw z przyprawami. Jest to dodatek do potraw z ziemniaków, do burritos, nachos i chipsów oraz wielu potraw. Salsy są łatwe w przygotowaniu i dodają walorów smakowych potrawom. Klasyczna, czerwona salsa przygotowywana jest z pomidorów, ostrej papryki, cebuli, czosnku i kolendry.
Salsa ze świeżych pomidorów z kolendrą jest wyjątkowo świeża i aromatyczna. Pomidor przy tym dostarcza wielu cennych witamin i składników odżywczych, między innymi likopenu, potasu, witamin C i E oraz beta-karotenu. Są bardzo smaczne i niskokaloryczne. Salsę z pomidorów można jeść zarówno na zimno jak i na ciepło. Pasuje do dań z grilla, do drobiu, wołowiny i ryb.
Salsa meksykańska z pomidorów
Kategoria: Przepisy, PrzystawkiStopień trudności Łatwy2
porcje15
minutSkładniki
300 g świeżych, aromatycznych pomidorów
1 mała papryczka chilli
1 nieduża cebula
2 ząbki czosnku
sok z połowy limonki
pęczek świeżej kolendry
sól i pieprz
Przygotowanie
- Jeżeli nie lubisz skórki, sparz pomidory i obierz.
- Usuń szypułki pokrój pomidory w drobną kostkę.
- Oczyść papryczkę chili i przekrój na pół.
- Cebulę pokrój w ćwiartki.
- Cebulę oraz papryczkę włóż do blendera i zmiksuj na drobne kawałki.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Nałóż wszystkie składniki do miski, dodaj posiekaną kolendrę, sok z limonki i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Uwagi
- Rada: Najlepiej użyj pomidorów, które mają mało pestek a więcej miąższu jak malinowe. Jeśli nie lubisz kolendry, możesz dodać szczypiorek.