Sangria to hiszpański poncz przygotowywany na bazie czerwonego wina i mocniejszych alkoholi oraz posiekanych owoców. To popularny trunek również w Ameryce Południowej. Sangria występuje w różnych wersjach, czyli z wykorzystaniem różnych owoców. Uzależnione jest to najczęściej porą roku czy regionem. Najczęściej do Sangrii używa się pomarańczy, limonek, brzoskwiń, jabłek, truskawek, winogron i bananów. Zasadą jest jednak to, żeby była słodka i orzeźwiająca. Czasem bazą jest wino białe i musujące. My jednak proponujemy tradycyjną wersję na bazie wina czerwonego.
Letnie, upalne wieczory są idealne na sięgnięcie po Sangrię, która świetnie gasi pragnienie. Zwyczajem jest, że pije się ją schłodzoną i w niedużych szklankach, tak żeby nie zrobiła się szybko ciepła. Sangrię przyrządza się wcześniej, żeby owoce przeszły alkoholem i smaki się przeniknęły.
4
porcje10
minut40
minut1 butelka czerwonego wina wytrawnego
100 ml mocniejszego alkoholu (np. koniak, whisky, brandy, rum)
szklanka wody gazowanej
2 pomarańcze
2 brzoskwinie
2 jabłka czerwone
2 cytryny
4 łyżki cukru
50 ml ciepłej wody