Zapiekanki można przygotować na wiele sposobów i z najróżniejszych składników. Zwykle od razu przywodzą na myśl ciągnący się ser, czyli ulubiony przysmak wielu osób. Zapiekanki mogą być mięsne, z ziemniaków czy warzywne. Nasza propozycja to zapiekanka z bakłażana przygotowana we frytkownicy beztłuszczowej. Jest to wbrew pozorom owoc i ma wiele właściwości prozdrowotnych. Jest niskokaloryczny i dostarcza wielu witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego, fitosteroli i przeciwutleniaczy. Bakłażan jest gąbczasty i ma nieco gorzkawy smak. W naszym przepisie jest przełamany papryczką jalapeno. To jedna z odmian papryki chili, zawierająca witaminę A. Jest bardzo ostra, więc trzeba stosować ją w umiarze.
2
porcje30
minut25
minut1 bakłażan
kawałek papryczki jalapeno
suszone pomidory z puszki
50 g żółtego sera
natka pietruszki
oliwa z oliwek
kolendra mielona
sól i pieprz