Choć pokrzywa uważana jest za chwast, jest jedną z najbardziej cenionych roślin leczniczych. W kuchni można ją stosować na wiele sposobów. Do zup, sałatek, pierogów, do ciast, koktajli i na herbatę. Świeże listki pokrzywy zrywa się w maju, później można wykorzystać górne, młode listki. Jednak najlepsza jest pokrzywa majowa. My polecamy koktajl z pokrzywą, jabłkiem i selerem naciowym.
Pokrzywa to źródło makro i mikroelementów, witamin, kwasów organicznych i innych cennych składników odżywczych. Wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych, tak jak imbir. Jak również jabłka, które są też źródłem składników odżywczych, witamin, minerałów i kwasu foliowego. Seler naciowy zawiera witaminy, minerały i antyoksydanty. Do pokrzywy dobrze jest dodawać składniki zawierające dużo witaminy C, zwiększającej wchłanianie żelaza.
2
porcje10
minut80
kcal4 garście młodych liści pokrzywy
1 duże jabłko
4 łodygi selera naciowego
1 cm kawałek imbiru
sok z 1 cytryny
500 ml wody mineralnej